Onnellinen hamsteri

Onnellisuus on vaikea käsite meille ihmisillekin, joten miten tiedämme onko hamsterimme onnellinen? Jotain voimme päätellä sen terveestä ulkomuodosta, ruokahalusta ja innokkaasta käytöksestä, mutta nyt käytössämme on myös ns. mustaa valkoisella!

Liverpoolin John Moores -yliopiston tutkijat selvittivät, että virikkeellisessä ympäristössä eläneet syyrialaiset hamsterit ovat positiivisempia ja optimistisempia kuin tylsässä asumuksessa elävät lajikumppaninsa. Koetilanteessa molemmille ryhmille opetettiin aluksi, että niiden valittavana oli kaksi vesipulloa: toisessa makeutettua ja toisessa kitkeränmakuista vettä. Kun sitten kolmas juomapullo asetettiin näiden kahden väliin, virikkeellisessä ympäristössä asuneet hamsterit olivat hanakampia ja luottavaisempia kokeilemaan uutta.

”Tämä tutkimus osoittaa, että virikkeellisesti asutetut hamsterit tekevät optimistisempia päätöksiä epätäydellisen tiedon perusteella”, sanoo johtava tutkija tohtori Emily Bethell. ”Tärkeä huomio omistajille on, että varmistamalla lemmikeille riittävät mahdollisuudet luontaisen käyttäytymisen toteutumiselle vankeudessa parantaa niiden mielialaa ja on olennaista niiden hyvinvoinnille.”
Kokeen kuluessa hamstereita siirrettiin virikkeellisistä asumuksista spartalaisempiin oloihin ja se näkyi niiden mielialassa. Valoisasti asennoituvat hamsterit menettivät nopeasti luottavaisen asenteensa virikkeellisesti niukemmissa oloissa. (lähde: http://rsos.royalsocietypublishing.org/content/2/7/140399)

Virikkeiksi käyvät kunnollisen juoksupyörän tai -lautasen lisäksi erilaiset putket, sillat, riippumatot, tukevat kiipeilyoksat, tikkaat ja repimislelut kuten munakennot. Kaikki syrkit eivät näistä jokaisesta innostu, mutta esim. puhtaalla kaivuuhiekalla (ei chinchilla- eli kylpyhiekalla!) täytetystä isosta astiasta kiinnostuu lähes jokainen. Etenkin kun hiekkaan, turpeeseen, heinään tai muutoin tutusta kuivikemateriaalista poikkeavaan kaivuumateriaaliin on sekoitettu jyviä.

Luin kerran erään sellaisen ihmisen kirjoittamaa kirjaa, joka oli tutkinut ja pyydystänyt syrkkejä niiden kotikonnuilla Aleppossa. Siinä kehotettiin tekemään lemmikin asumuksen siivouksen yhteydessä mahdollisimman vähän muutoksia. Tämä särähti korvaani (silmääni?) jo silloisella kokemuksella. Nyt joitain kymmeniä hamstereita myöhemmin olen edelleen toista mieltä. Varmasti suoraan luonnosta pyydystetyillä tai vain muutamia sukupolvia vankeudessa asuneilla syrkeillä stressiherkkyys on aivan toinen, mutta oman kokemukseni mukaan harkittu vaihtelu rikastaa hamstereidenkin elämään. Yllä oleva tutkimus onneksi tukee tätä väitettä.

Goldilock's Kuhakeittäjä ottaisi mielellään ritolat, vaikka käytössä on duna fun -malli isoine juoksupyörineen.

Goldilock’s Kuhakeittäjä ottaisi mielellään ritolat, vaikka käytössä on duna fun -malli isoine juoksupyörineen.

Kehotan kasvattieni omistajia juoksuttamaan hamstereitaan välillä ihan sohvalla tai sängyllä, jos turvallista huonetilaa tai vaikkapa ammetta ei ole käytettävissä. Tyynyistä saa käteviä esteitä, koloja ja soppia. Täytyy vain olla varovainen, ettei itse mene juuri sen tyynyn päälle jonka alla hamsteri on.

Meillä juoksutetaan hamstereita ammeessa, jonne on pakattu jos jonkinlaista virikettä. (Varsinkin niitä yksilöitä, jotka joutuvat asumaan Duna Multyssa. Koitin jo päästä dunista eroon, mutta taannoisen väestöräjähdyksen myötä ne on taas kaivettu käyttöön. Tosin montaa kuukautta yksikään ei joudu sellaisessa olemaan, vaan vaihtelen asumuksia hamsterin iän ja aktiivisuuden mukaan.) Varsin nopeasti etenkin naaraat oppivat odottamaan juoksenteluvuoroaan: ne istuvat poskipussit täyteen pakattuina mökin tai sillan päällä odottelemassa iltaseitsemältä tai -kahdeksalta josko lykästäisi. Jos ne eivät pitäisi vaihtelusta, ne tuskin olisivat siinä esillä odottamassa. Vinkkinä muuten, että tämä on myös hyvä tapa aikaistaa lemmikin valverytmiä. 🙂

Tarinan Vaihdokas* aka Wanda pääsi dunastaan.

Tarinan Vaihdokas* aka Wanda pääsi dunastaan.

p.s. Nyt meillä jännitetään. Wanda on muuttanut 116cm terraarioon jo tovi sitten – ja tänään on sen poikasten laskettu aika! Neiti on kaivellut terran nurkkia sekä kasaillut kuiviketta eri paikkoihin jo kolme iltaa. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja M-poikue syntyy onnistuneesti tulevana yönä. Ovelasti ujutin myös isän kuvan tälle sivulle. 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s