Virheitä ja kompromisseja

Minkä tahansa eläinlajin kasvattajan tulee toimia vastuuntuntoisesti. <= Pudotin tuosta edellisestä virkkeestä osuuden ”ja ajatella ensisijaisesti lemmikkiensä hyvinvointia”. Sillä emmehän me niin tee. En voi väittää jälkeläisten teettämisen tekevän varsinaisesti hyvää millekään yksilölle, vaikka lajille se on toki olennaista. Lisäksi käymme esimerkiksi näyttelyissä, joista hamsterit tuskin nauttivat. Vaikka näyttelyt ovatkin jossain määrin perusteltuja lajiominaisuuksien hyvyyden arvioimiseksi, ei siellä testata vaikkapa lisääntymisterveyttä. Tätä taustaa vasten eläinten kasvatus on täynnä kompromisseja alusta pitäen. Huolellisella suunnittelulla vältetään silti isoimmat mokat, mutta ei aina. Tämä syksy on siitä oiva esimerkki.

Suurin pettymys taisi olla se, ettei Momo (Alkemistin Fata Morgana) saanut Droidille (A. Droidipoika) pesuetta. Droidi on ollut sellainen ”kruununjalokivi” tässä kasvatuksessani, vaikkei muotovalioainesta olekaan. Momo taas jätettiin vartavasten kotiin kasvamaan ihan Droidia varten, mutta onneksi sille löytyi mainio uusi koti sittemmin.

Alkemistin Droidipoika, pk sininen laikukas

Alkemistin Droidipoika, pk sininen laikukas

Syksyn toinen suunniteltu pesue oli hollannintuontimme Sasan (Le Soleils Luisante) ja Tropin (A. Entropia) poikue. Tästä toivoin isänsä tapaan laventelipienokaista, sillä myös Sasan isä on laventeli. Noh, poikasia tuli vain muutama, eikä siihen osunut ainoatakaan diluuttia – laventelista puhumattakaan. Hurjan söpöjä nämä ruskankirjavat pienokaiset ovat toki, aivan ihastuttava pikkupoikue. Varsinkin tuo kotiin jäänyt A. Harhaluulo. ❤ Silti sellainen Sasan näköinen tyttö laventelivärityksellä olisi ollut kasvatuksen kannalta erittäin toivottavaa.

Näiden sattumien vuoksi kotiimme otettiin poikkeuksellisesti aikuinen naaras Alia Aamunkosketus, meillä Viira. Viiran isä kun on geneettisesti arvokas luonnonsininen tsekintuonti. Harmi kyllä Viira ei ole osoittanut mitään tiinehtymisen merkkejä.

Alia Aamunkosketus aka Viira

Alia Aamunkosketus aka Viira, lk normaali kk

Droidi taas lähestyy ensimmäistä ikävuottaan vailla jälkikasvua. Siksi teimme tyttären kanssa vaikean päätöksen ja lainasimme poikaa sinisen neidon sulhoksi. Toivottavasti tällä kertaa tärppää, sillä Droidi on tällä haavaa ainoa sininen syyrialainen talossamme! Sinisten syrkkien kasvattajana tilanne alkaa olla pikkuisen haastava.

Sen sijaan sinisiä campbellejä meille siunaantui kolmen pojan verran, vaikkei yhtään pitänyt. Tästä saan kiittää siippani huimaa laskutaitoa, mutta sitä taisi tulla manailtua jo edellisessä postauksessa. Kauniitahan ne ovat, nuo veijarit ja laumaeläiminä ne on helppo sijoittaa muiden sekaan. Tosin tälläkin kertaa kaksi niistä varattiin jo ennen kuin ehdin ilmoitusta pistää.

Laulun tripla (meille kotiin jäävä Sotahuuto).

Laulun tripla (meille kotiin jäävä Sotahuuto).

Kasvatusvirheistä (niistä omistani) voisi kirjoittaa paljon enemmänkin. Otan nyt kuitenkin esille erään tapauksen, jossa yhden virheestä oli lopulta hyötyä monelle muulle.

Taannoin minulle soitti eräs ensimmäistä hamsteripoikuettaan teettänyt aikuinen ihminen, joka oli varsin kauhistunut tekemästään erehdyksestä. Hän oli sattunut aiemmin kasvattamaan lajia, jossa sukukypsyys on kutakuinkin sama kuin lisäännyttämisikä. Hamstereillahan näin ei ole, vaan naaraiden annetaan tavallisesti kasvaa ainakin nelikuisiksi ennen ensimmäistä – ja usein ainoaa – poikuettaan. Silti Suomen Hamsteriyhdistyksen lisäännyttämisopastus on perinteisesti ollut viktoriaanisen seksuaalikasvatuksen tasolla: kun siitä ei puhuta, niin siihen ei rohkaista. Poikkeuksen asiasta tekevät SHY:n foorumi ja vasta-aloitetut kasvattajakurssit. Sen sijaan sivuston lajiohjeista lisäännyttämisinformaatiota ei löydy löytynyt.

Kuten arvata saattaa, netti on pullollaan väärääkin tietoa, kuten tämä tässä: http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/ela/sarjat/oppimateriaalia/2/eksootti.pdf
Tai pitäähän tuo paikkaansa monelta osin (huom! uudemman tiedon valossa hamstereille ei suositella maitotuotteita), mutta lisääntymisikä on nykykäytännön vastainen. Liian varhaisen poikasten teettämisen pelätään jättävän jälkeensä naaraan kehitykseen, ja niiden jäävän tavallista pienikokoisemmiksi.

Hamsterinkasvatusharrastus on enimmäkseen melko pienessä piirissä tapahtuvaa, ja ”vanhat synnit” näkyvät helposti niin rekisteritiedoissa kuin sukutauluissakin. Soittajan pelko maineen menetyksestä ei siis ollut mitenkään tuulesta temmattua, vaikka kyseessä oli inhimillinen erehdys. Sellaisia ei saisi tietenkään elävien eläinten kohdalla tapahtua. Harmi kyllä tämä ei muuta sitä, että näin välillä käy. Jos ei kaikille kasvattajille, niin ainakin harvinaisen monelle. Ei ole ihan yksi tai kaksi rekisteröityä poikuetta vuodessa, jotka syntyvät vaikkapa karanneiden hamstereiden parinvalinnan seurauksena – hamstereiden ikään ja sukuun katsomatta. Silti karkaamisetkin olisi voitu useimmiten estää.

Onneksi tässäkin tapauksessa (kuten meillä Laulu-cämpsyn kanssa) jälkeläiset eivät olleet emolleen liikaa ja kaikki voivat hyvin. Itse tartuin aiheeseen ja ehdotin SHY:n sivuille jotain järkevää lisäännytysohjeistusta vastaavien tilanteiden välttämiseksi. Veera taas tarttui toimeen ja näppärästi kirjoitti ohjeistuksen sekä luetutti SHY:n hallituksella. Jotain hyvää siis seurasi tästäkin. Vaikka yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että eläimiä kannattaa lisäännyttää vain harkiten ja järkevillä yhdistelmillä (jo senkin vuoksi, että ne saisi kaupaksi) niin uskon myös virheiden olevan olemassa siksi, että niistä opitaan. Tässä tapauksessa SHY otti onkeensa ja hyvä niin. Pitäisiköhän vielä mainita kuuluvani ko. yhdistyksen hallitukseen, niin ei turhaan jää sellaista mielikuvaa, että tässä vaan muita parjataan 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s