E-poikue esiintyy

Pitkän ja hiukan turhauttavan talvihiljaisuuden jälkeen syrkkirintamalla tapahtui, kun Aaria sai toisella yrittämällä uuden poikueen 1.2.2014. Aarian ensimmäinen pesuehan syntyi viime syyskuussa ja kauan ajattelin sen jäävän ainoaksi. Kun Lumo ei kuitenkaan saanut poikasia lainkaan, sen laventeli-sulho Ara (Diamantens Aragon) vaihtui Aarian siipaksi.

Ara-uros

Ara-uros

Lumolle kuuluu kuitenkin hyvää, sillä se sai kivan lemmikkikodin ihan lähipiiristä 🙂 Se onkin ainut naaraspuolinen kodinvaihtajamme. Tämä yllättävä ja taustaltaan ikävä käänne tapahtui, kun tyttäreni ystävällä ollut kasvattinaaraani (Bananarama soi jälleen) kuoli taannoin nopean laihtumisen jälkeen. Nyt mietityttää mitä ihmettä sille kävi, koska sen syöminen ja juominen pysyivät normaalina lähtöpäivään asti. Joka tapauksessa Lumo meni täyttämään kaivatun lemmikin jättämään paikkaa. Lumo-pallo onkin kasvanut varsin hienoksi hamsuksi villin nuoruutensa jälkeen.

Sekä Lumon, että Aarian isät ovat laventeleita, joten kyseisen värin jahtaus jatkui. Laventeli ei itse asiassa ole mikään huikaisevan kaunis väri, vaan lähinnä erikoinen. Mielestäni se on kuitenkin hillityn tyylikäs sekoitus sinertävää ruskeaa 😉 Lisäksi niitä on Suomessa vain muutama ja olisi mukavaa nähdä värin säilyvän. Siksi meillä noita suklaitakin on sinisten lisäksi. Laventelin geneettinen koodi on aaddbb, eli musta suklaalla ja diluutilla maustettuna. Mausteista juolahti muuten mieleeni, että Aran ominaistuoksu on kovasti kanelinen. Ihanaa vaihtelua noille säännöllisesti lemahteleville naaraille 😛

Aaria synnytti varhaisena lauantaiaamuna. Olin siinä lähettyvillä sattumoisin ja pelästyin pahanpäiväisesti. Pesän suulta nimittäin näkyi vain kuolleita poikasia. Kun synnytys vaikutti kuitenkin olevan ohi, uskalsin hetken päästä tarkistaa kokonaistilanteen. Loppujen lopuksi terraariosta löytyi (enää) kaksi elotonta pienokaista ja syvemmältä pesintämökin uumenista sentään jotain hyvin vaaleanpunaista ja elävää. Aaria voi onneksi hyvin.

Mamma-Aaria vaikutti sen verran hermostuneelta, että palasin pesälle vasta muutaman päivän kuluttua. Pienokaisten pigmentti oli alkanut jo muodostua, mutta edelleen kaksi poikasta olivat aivan vaaleanpunaisia. Aloin aavistella pahaa. Viikko sitten totesin pelkoni käyneen toteen – meillä on cremejä 🙂

Mustapohjaisten värien kasvatuksessa creme on jonkinmoinen peikko. Creme-taustan (tai sen mukana kulkeutuvan feomelaniinin) sanotaan aiheuttavan mustan värin ”pilaantumisen”, sillä usein mustat eläimet alkavat rusehtaa vanhetessaan. Tämä pätee myös siniseen, mutta suklaassa vaikutus jää piiloon. Tiesin kyllä molempien vanhempien kantavan cremeä (eli e-alleelia), joten aivan totaalinen yllätys tämä ei ollut. Vaikka Aran suku näyttää varsin mustalta, se sai jo edellisessä poikueessaan aikaan karamelleja (eebb). Silti valinnanmahdollisuuksia ei juuri ollut, koskapa en halua aloittaa noiden peittyvien alleelien kokoamista alusta asti uudestaan, sukupolvi kerrallaan.

Cremepoikasemme eivät ole fenotyypiltään cremenvärisiä, sillä suvussa kulkee myös hopeaa (Sg-alleeli). Koska ne kuitenkin väistämättä ovat geneettisesti ruskeasilmäisiä (b-alleeli) ja 50% todennäköisyydellä diluutteja (d-alleeli), on sekoitus… mielenkiintoinen. Nyt pariviikkoisina ne ovat kauttaaltaan valkoisia korviaan myöten. Silmät alkoivat aueta tänään – ja ne ovat punaiset! Mistä ihmeestä se mahtaa tulla. Emän suvussa on kyllä punasilmäisyyttä (p-alleeli) jossain huitsin tuutissa, mutta isän papereissa sitä ei näy ollenkaan. Saattaa siis olla, että tämä on taas tuon uuden tuttavuuden eli diluutin aiheuttama ilmiö, hieman kuten edellisen poikueemme punasilmäisellä Droidipojalla.

Jos siis jollain olisi kiinnostusta lähteä kasvattamaan diluutticremejä, niin siinä saattaisi hyvinkin olla tutkimussarkaa. Ainakin nämä kaksi ovat jo vieneet kaikkien lasten, sekä omien että kyläilijöiden, sydämet poikkeuksellisella ulkonäöllään ja vilkkaudellaan.

Alinna laventeli, oikealla pari suklaata ja ylinnä toinen pikku kummajaisistamme.

Alinna laventeli, oikealla pari suklaata ja ylinnä toinen pikku kummajaisistamme.

Yksi ajatus artikkelista “E-poikue esiintyy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s