Spin Off: Mökin kekomuurahaiset

Tässä Aarian poikueen syntymistä odotellessa (sillä laskettu aika on tänään!) voi hyvin jutustella jotain muuta. Spin Offeja on jo pygmihiiristä ja ruokahyönteisistä, mutta eilisen erikoisen tapauksen johdosta mennään villieläimiin: kekomuurahaisiin (Formica).

Olemme tänä syksynä korjanneet mökkimme vanhan tallin osittain romahtanutta kulmaa, ja tallin uumenista lappasimme kompostiin aika kasan vanhaa lahonnutta olkea, purua ja ties mitä orgaanista moskaa. Jo viime käynnillä havaitsin kompostin seudulla partioivan kosolti muurahaisia. Eilen selvisi miksi.
muurahaisia

Kekomuurahaiset ovat päättäneet muuttaa kompostiimme, tehden siitä jättimäisen muurahaiskeon! Varmasti materiaali oli siihen mitä mainioin (satunnaisista kahvinporopusseista huolimatta), mutta en ole koskaan aiemmin kuullut vastaavasta sopeutumisesta. Kekomuurahaisethan ovat niitä kirvojen kanssa symbioosissa eläviä melko harmittomia tyyppejä, joita sisältä ei juuri löydy. Lapsena huhuttiin niiden pitävän kyyt poissa, joten lapsuudenmökeillämme niiden annettiin olla rauhassa – kirvankaitsennasta huolimatta. Nuo saavat siis toistaiseksi olla rauhassa, ainakin talven yli. Sen jälkeen koitamme siirtää keon, sillä olen jo kaksi vuotta odottanut ”omatekoista” multaa. Tosin mitkään lierot eivät tuolla enää viihdy, mutta myös muurahaiset kuohkeuttavat ainesta.

komposti

Sisäänkäyntejä "keon" pinnalla

Sisäänkäyntejä ”keon” pinnalla

Kun kerran sivuraiteille lähdin, niin pistetäänpä pari kuvaa siitä talliprojektista itsellekin muistoksi. Korjaamassamme tallinkulmassa on tosiaan joskus asunut ihan aito humma, vaikka nyt siitä tulee työhuone. Siksi seinään puhkaistiin paikka ovelle ja kahdelle ikkunalle. Ovi rakennetaan vasta ensi vuonna, mutta kierrätysikkunat pistettiin paikoillensa jo nyt. Oli muuten erittäin hauskaa suunnitella ja toteuttaa rakentelu kaksin, vaikka välillä hermot kiristyivätkin. Meillä ei ollut työkoneena mitään puolikuntoista moottorisahaa ja kelvollista sirkkeliä kummempaa, joten painunutta kulmaa saimme nostettua vain pari senttiä vipuvarsia käyttäen. Vatupassi ja luotisuora olivat kuitenkin ahkerassa käytössä taltan, vasaroiden ja pistosahan ohella.
Hmm.. ehkä neljä kuvaa tästä aiheesta riittää, ja sitten bonuskuva Aarian vauvamassusta loppuhuipennukseksi 😉

tallinkulma_purku tallinkulma_tuki tallinkulma_uutta tallinkulma_puolivalmis

Pahinta ja aikaavievintä oli vanhojen tukirakenteiden muokkaus, sillä puolilahonneen seinän pystypalkit olivat taipuneet pahimmillaan 40cm ulospäin. Paksuja, edelleen käyttökelpoisia kannatinpuita ei niin vain taivutettu takaisin paikoilleen, joten siippa niitä pistosahalla ja taltalla ohensi, kunnes saimme seinän suoraksi. Pintamateriaaliksi hankimme hyvää ja tervettä, mutta tarkoituksella epätasaista lautaa, jotta se istuu paremmin vanhan tallin muuhun ulkonäköön.

Ikkunat ovat eri korkeudella, mikä näyttää hullulta ulospäin, mutta on sisätilojen kannalta käyttökelpoinen ratkaisu. Pelkästään tämän kaiken tekemiseen meni kolme viikonloppua. Siltikin ovi, oven yläosa sekä oikeanpuoleisen ikkunan pintarakenteet jäavät ensi keväälle. Ne ovat onneksi suht helppoja, nyt kun pohjarakenteet ovat kunnossa. Sen jälkeen vielä punamultaa päälle!

Haaveenamme on rakennuttaa tallin viereen talviasuttava isompi mökki nykyisen pikkuruisen kesämökin jatkeeksi. Tallin päätyyn piiloon jäävään kulmaan tulee sitten muutaman kanan kanala 😀

Takaisin hamsuihin, eli kuva Aarian päärynävartalosta parin illan takaa. Nyt mama on vielä tuhdimpi – ja kiukkuinen! Ei sentään ihmisille (joiden syytä kaikki kuitenkin on), mutta terran kalustus saa kyytiä joka ikinen yö…

Aaria_13vrk_tiineena

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s