Sekalaista settiä

Viimeksi oli niin asiapitoista tekstiä, että nyt mennään tajunnanvirralla. Ainakin pygmeistä, madoista ja jalostusurosten lainailusta ajattelin kirjoittaa.

Pygmihiiret (Mus Minutoides) ovat viettäneet hiljaiseloa viime aikoina, enkä juurikaan ole onnistunut niitä näkemään. Ne piristyvät ihmisten ilmoille lähinnä kun siivoan terran, ja muutan sisustusta. Silloin ne uteliaina haistelevat ja kipsuttelevat kaikki paikat läpi. Laitoinpa otuksille viime siivouksen yhteydessä juoksulautasenkin. Sellaisen mahdollisimman pienen, jos vaikka saisivat sen liikkeelle. Joillain ulkomaisilla sivustoilla väitetään pygmien käyttäneen juoksulautasta, mutta suhtaudun tuohon edelleen epäillen. En nimittäin ole nähnyt jätkiä siinä kertaakaan juoksemassa, vaikka se toisinaan onkin papanoiden peitossa.pygmien_tikku

Nyt kun lähi-Faunattaremme valitettavasti lopettaa, niin ostin alesta pygmipojille linnunsiementankoja. Sainpa hiirut näkösälle! Ne ovat aivan innoissaan tikustaan, vaikka vieressä on ruokaa kipossa. Nyppivät siinä tangosta herkkupaloja varsin sopuisasti kimpassa. Jossain vaiheessa hiirillä oli aivan selvästi reviirikiistaa, kun pienempi niistä kasvoi isänsä kokoiseksi. Se on onneksi ohi, ja jätkät viihtyvät taas paremmin yhdessä. Uusi hankinta niille on myös juoma-automaatti, joka korvasi hankalasti puhtaanapidettävän vesikipon. Automaatti toimii yllättävän hyvin tuolla tason päällä, jossa hiiret eivät ainakaan tunge sitä täyteen kuiviketta.

Jättijauhomatojen kanssa ei ole mitään varsinaisia kasvatusaikeita, mutta kyllähän semmoinen “alien” eli muodonvaihdosta läpikäyvä otus piti päästä näkemään. Huolellisesti keräilin ohjeita, ja eihän se kovin vaikeaa ollut! Nyt pilttipurkeissa möllöttää kaksi kummajaista 🙂 Laitoin viisi tulemaan, niistä viimeiset kolmekin ovat lupaavasti kiemuralla. Kosteustasapaino on ollut hieman hakusessa, mutta pidän noita nyt matosten lootassa hämärässä ja lämpimässä. Madoilla on siis isohko flätti (Ferplast Geo Flat boksi kokoa L), jonne lorautan muutaman päivän välein hieman vettä turpeen sekaan. Ruokin niitä puurohiutaleilla ja kalanruualla, koska jälkimmäistä sattui jäämään akvaarioharrastuksesta. Kuulemma ihan kelvollista noille, ja ainakin syövät sen oitis. Vielä pitäisi keksiä mitä teen kohta kuoriutuville koppiksille, mutta onhan meillä toisaalta noita geobokseja…alienit

Skunkki palasi jo kesämmällä riiuureissultaan hyvinvoivana, ja maha täynnä erilaatuisia yrttejä. Kiitos Johannoille hyvästä hoidosta! Jälkikasvuakin siunaantui kahdeksan kaunista nakeroa, suurin osa laikukkaita. Meille ei niistä valitettavasti tule yhtään, sillä sitä sukua on hamsulassamme liikaa. Sen sijaan meille saapuu Lempäälän näyttelystä Astalta Lumon sisarpuoli Eileithyia, koska laventeli-projektimme tarvitsee uutta verta. Vaikka noilla naarailla onkin sama isä, niin molempien emät ovat keskenään vierasta sukua ja lisäksi eri sukua kuin muut eläimemme. Olen tässä harkinnut käyttäväni laventelia kantavaa Arkkivelho-urostamme enemmänkin, mutta se riippuu täysin Velhon tulevien poikueiden koosta ja sijoittumisesta. Tai sitten Velhon jostain tulevasta pojasta voisi sukeutua tulokkaalle sulho.

Skunkin pehko alkaa olla kuvaamisen arvoinen. <3

Skunkin pehko alkaa olla kuvaamisen arvoinen. ❤

Velhous lähteekin vuorostaan suoraan näyttelystä riiuulle pääkaupunkiseudun suuntaan kasvattajauraansa aloittelevalle Saralle. Siellä on musta lk hamsuneito odottanut jo melkoisen tovin. Jätkä ehti toivottavasti pistää Lumolle poikaset tulemaan viime viikolla. Jos ei, niin käynnistyy pikainen suunnitelmien muutos ja Aaria astutetaan pikavauhtia Napoleonilla. Ko. yhdistelmästä ainakin pitäisi syntyä kauniita muksuja, sillä Aaria-neiti sai arvostelukseen ‘Erinomainen’ Vantaalla, ja Napohan on meidän ainoa sertivoittajamme. Saas nähdä miten nuo ja muutkin hamsut pärjäävät tulevana viikonloppuna Lempäälässä. Lumo tietysti pysyy visusti kotona mylläämässä isossa poikimisterrassaan.

Ajauduin vähän sivuraiteelle, sillä tarkoituksena oli vielä kommentoida tuota hamstereiden lainaurostoimintaa. Se on mielestäni kannatettavaa, koska lainaamalla uroksia toisille kasvattajille voidaan pitää yhdessä paikassa asustava hamsulauma maltillisemman kokoisena. Jokaiselle kasvatukseen sopivalle naaraalle ei siis tarvitse hankkia sulhoa kotiin kasvamaan. Se myös vähentää kiusausta käyttää omaa epäsopivaa urosta naaraalleen, jos joltain muulta kasvattajalta saa lainattua linjaansa paremmin istuvan eläimen. Luonnollisesti ideassa on miinuksena urosten stressaaminen, ja mahdollisten loisten tai tautien kulkeutuminen. Siksi pyrin hoitamaan kuljetukset näyttelyiden yhteydessä, ainakin toiseen suuntaan. Tautitilannetta tarkkailen mahdollisuuksien mukaan, ja loishäädän eläimet joka tapauksessa ajoittain. Nyt varmaankin pian Lempäälän jälkeen taas, ennen kuin luovutan seuraavia poikasiamme eteenpäin.

2 ajatusta artikkelista “Sekalaista settiä

 1. Oletko tehnyt jonkinlaisen jalostustaulukon, jossa eri osalliset ovat ja miten monta muuttujaa siinä lasket? Olisi myös mukava nähdä tuo taulukko tai ruutuvihkon palanen vaikka jatkopostauksessa.

  Tykkää

  • Teen lähinnä tässä esitellyn tyyppisiä jalostustauluja, jotta ymmärtäisin nopeasti eri yhdistelmien todennäköisesti tuottamat värit. Yleensä otan huomioon lähinnä a-, b-, ja d-alleelit (musta, ruskeasilmäisyys ja diluutti) sekä sukutaulusta riippuen vaikkapa Sg:n (hopea) ja p:n (punasilmäisyys) siihen lisäksi. Pyrin siis siniseen (aadd), suklaaseen (aabb) ja laventeliin (aabbdd). Myös samppanja (aabbpp) kiinnostaa. Tästä on myös ollut paljon apua: http://www.hamsteriyhdistys.fi/foorumi/index.php?topic=7356.0
   Yli kolmen muuttujan käsittely alkaa kuitenkin olla työlästä, mutta onhan näihin ohjelmia. Tykkään erityisesti Braakin ”perimägeneraattorista”. Se on oikein hyvä, mutta käytännössä joskus sumentaa kokonaiskuvaa varsinkin hopea- ja diluuttisuvuissa.

   Hauskaan aikaan postasit kommenttisi, koska aioin juuri seuraavaksi koota juttua jalostustavoitteistani ja kuinka kuvittelen niihin pääseväni 😉 Jatkoa siis seuraa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s