Ruokahyönteisistä

Pitkästä aikaa ruokinta-aiheinen postaus, ja vieläpä niin herkullisista makupaloista kuin sirkoista ja (jätti)jauhomadoista! Hamsterithan ovat omnivoreja, minkä vuoksi niiden tulisi saada hyvänlaatuista proteiinia. Kuopuksemme vauva-aikana keittelin samalla sekä hänelle, että karvanaamoille hyvät pöperöt. Usein riisistä tai täysjyvämakaronista, lihasta ja vihanneksista.

Nyttemmin jaksan aika harvoin vääntää hamsuttimille spessuruokaa, puuroja kylläkin. Ne tulevat muutamassa minuutissa ja niillä ruokkii lauman pari päivää; speltti-kaurahiutaleita kiehuvaan veteen, punaisia linssejä, oliivi/rypsiöljyä sekä kuivattua basilikaa kalsiumin turvaamiseksi. Välillä pistän jotain hedelmää tai amaranttia sekä yrttejä. Kasvikset tarjoan enimmäkseen raakana, paitsi toki perunan ja bataatin sekä Naksulle keitän edelleen melkein kaiken (pappa voikin hyvin ja melskaa edelleen enemmän kuin junnut).

jauhomatoLihaproteiini on ollut hiukan ongelma. Välillä tarjoan kissan märkäruokaa, mutta helppouden vuoksi sorrun joskus ostopiltteihin. Niissä vain on usein sipulia tai mausteita, eikä possun- tai naudanliha ole muutenkaan erityisen luonnonmukaista ravintoa hamstereille. Pariin otteeseen olen ostanut jauhomatoja Tenebrio molitor, mutta käyn eläinkaupassa melko harvoin, eikä niitä oikein marketeista saa.

Jostain syystä sain sitten päähäni ostaa sirkkoja jyrsijöidemme ruuaksi. Tämä taisi johtua siitä, että luin pygmihiirten olevan varsin hupaisia jahdatessaan niitä ympäri terraa 😉 Lisäksi kuvittelin aikuisten jauhomatojen olevan pygmeillemme liian suuria, ja ReptileManiacsista löytyi kivasti XS-kokoisia kenttäsirkkoja. Koska en tiedä niistä mitään, tulin onneksi kysyneeksi…
kenttasirkka

Noudimme aikoinaan Lumo-neitimme ReptileManiacsista, jonne jäi Lumon sisko samasta Kajaanin-kyydistä. Tulin vaihtaneeksi pari meiliä omistaja-Jennan kanssa, ja nyt uskalsin kysäistä kenttäsirkkojen hoidosta. Kerroin samalla myös käyttötarkoituksen. Sen verran olin jo kartoittanut taustoja, että valitsin kenttäsirkat enkä kotisirkkoja, jotka voivat levitä asuntoon. Jamaikankenttäsirkkoja olisin toivonut vähäisemmän sirityksen vuoksi, mutta niitä ei tahdo löytää ja ovat ilmeisesti hiukan hankalampia kasvattaakin.

Sain luvan lainata Jennan ohjeistusta blogiini, joten mitäpä suotta hyvää tekstiä muuttamaan:

“Jos kaipaat proteiinipitoista ötökkäruokaa jyrsijöille, en ehkä suosittelisi kenttäsirkkoja elävänä. Niiden ylläpito on vähän turhan vaivalloista hyötyyn nähden, kun voisit hankkia vaikka jättijauhomatoja, joissa on myös erittäin hyvät ravintoarvot (ihan tutkittu juttu), vaikka ovatkin matoja. Tavalliset jauhikset käyvät myös herkkuna, niissä on muuten vähän turhan niukasti terveellisiä ainesosia, ovat lähinnä vaan rasvaisia.
Jättikset, torakat ja ruusukuoriaisen toukat ovat helpoimpia pitää hengissä, niiden hoitoon ei mene paljon mitään aikaa ja ovat herkkua monelle jyrsijälle. Jättijauhomatoja voi myös pygmit syödä, jos pistät madon puoliksi vaikka saksilla tai listit sen muuten (ettei karkaa kupista). Meillä pygmit syö niitä kovalla ruokahalulla, sekä syrkit ja muut jyrsijät myös. Isojakin ötöjä voi siis jyrsijöille syöttää, kunhan listii eka ettei jyrsijät pelkää niitä. Mitä isompi ruokahyönteinen, sen paremmat ravintoarvot yleensä. Eli kenttäsirkoista nimenomaan ne pienimmät (XS-S) ovat vähemmän proteiinipitoisia, kun esim. aikuinen kenttäsirkka, jonka pystyy antamaan jopa pygmeille listittynä.”

jattijauhis

Tämä oli varsin valaisevaa, varsinkin kun se sirkkojen siritys muutenkin vähän arvelutti. Nyt tilasin 100kpl jättijauhomatoja Zophobas morio. Tavallisia jauhiksia hoitaneille tiedoksi, että nämä eivät ilmeisesti niin nopeasti koteloidu ja muutu kuoriaisiksi. Mm. herppi.netistä ja eräältä ruokahyönteisten kasvattajalta (<- hyvät kuvat) kaivoin perustiedot supermatosten asutukseen ja ylläpitoon, joten nyt sitten vain odottelemaan niiden saapumista 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s