Eläinten myymisen dilemma – osa 2/3

Edellisessä osassa käsittelin lähinnä hamstereiden myymistä eläinkauppaan (verrattuna suoramyyntiin), sekä eettisen eläinkaupan periaatteita. Tässä osassa lupasin ainakin joiltain osin setviä mistä eläimen myyntihinta muodostuu. Lisäksi sivuan hieman kasvatuskäytäntöjä. Viimeisessä osassa koitan kattaa myyjän vastuuta sekä ostajan oikeuksia.

Pyrin olemaan muiden kasvattajien kanssa samoilla linjoilla, joten poikanen meiltä lähtee nykyisin noin 25 euron hintaan. Sillä ei tienata, koska olen maksanut pelkistä jalostuseläintemme asumuksista ja tarvikkeista lähemmäs tuhat euroa (siis ”pelkät” lemmikit poislukien 🙂 Tämä on kuitenkin minulle harrastus, jolla voin toteuttaa loppumatonta kiinnostustani pieneläimiin, niiden käyttäytymiseen ja genetiikkaan.

Edellisen poikueen edustaja Bali eli Balladi vähemmän edustavassa nukkumisasennossa

Edellisen poikueen edustaja Bali eli Balladi vähemmän edustavassa nukkumisasennossa

Taannoin eräs hamsunpoikaseni ostaja ihmetteli samaisen poikueen muiden hamsujen hintaa paikallisessa eläinkaupassa. Muistaakseni ruotsintuonti siellä oli maksanut 27 euroa, ja kuvittelin meidän nakeroidemme menevän samaan hintaan. En edes tullut kysyneeksi asiaa. Yhteistyö liikkeen kanssa sujui hyvin ja olin tyytyväinen eläinten oloihin, sehän on tärkeintä. Joka tapauksessa sain asiaa kyseltyäni kuulla pitkispoikasiamme myytävän noin 35 eurolla ja lyhkäreitä noin 30 eurolla, väristäkin riippuen. Tämä on markkinatalouden tapa hinnoitella asioita; harvinaisemmat ovat arvokkaampia. Silti olin aavistuksen näreissäni, koska samanarvoisia nuo mielestäni ovat.

Asiaa valotti liikkeen omistajan kanssa käymäni keskustelu. Eläinkaupan pitäminenhän on ensinnäkin jonkinsortin kutsumusammatti, jossa tulos on lähellä plusmiinus nollaa. Tilojen vuokra nostaa sekä eläinten, että tarvikkeiden hintoja. Silti taustalla on ihan eettinenkin pointti; eläimellä on oltava arvoa myös euroissa. Tämä siksi, ettei niistä tulisi heräteostoksia, eikä niitä myytäisi voitontavoittelun vuoksi eteenpäin. Kuulin paristakin ikävästä tapauksesta. Toisessa kohtuuhintaisia rottia oli viikon päästä ostohetkestä myyty tori.netissä kaksinkertaiseen hintaan värinsä vuoksi. Samoin oli käynyt erään asiakkaan ostaessa isomman määrän kanarialintuja. Eläimiä oli kaiken huipuksi pidetty pienissä bokseissa kunnes ne oli saatu myytyä, kun taas liikkeessä niillä oli isot tilat ja hyvä hoito.

Kasvattajalta ostettu huokeakin hamsteri on eläinkaupalle tavallisesti kalliimpi kuin tukusta tilattu tuontihamsu. Arvonlisäverotus vain kasvattaa eroa. Toisaalta en näe huonona, että rekisteröityä kotimaista hamsterinpoikasta myydään kaupassa hieman kalliimmalla kuin paperitonta tuontiserkkuaan. Eläimet itse ovat samanarvoisia, mutta hintaero kertoo myös lähikasvattajien ja rekisteröintikäytännön arvostuksesta. Lisäksi se toivottavasti ehkäisee harvinaisemmilla eläimillä keinottelua, ja sisäsiittoisuutta rahastuksen toivossa. Hyvät eläinkaupat toki lunastavatkin eläimiä vain luotetuilta ja jäljitettävissä olevilta kasvattajilta. Olenkin sanonut, että meillä saa vaikka tulla käymään 🙂

Toisaalta taas se, että suomalaiset hamsterinkasvattajat pyytävät jokaikisestä, minkä värisestä tai turkkisesta poikasesta tahansa saman hinnan, on huomionarvoista. Tällä myyjä osoittaa harrastuneisuutensa käyvän yli taloudellisen hyödyn ja myös jotain suhteestaan kasvatteihinsa. Verrattuna moniin muihin lemmikeihin, käytäntö on epätavanomainen. Se kuitenkin osaltaan suojaa sitä, ettei geneettisesti harvinaisia eläimiä liikakäytetä. Sitä edesauttaa myös SHY:n (Suomen Hamsteriyhdistys ry) velvoite rekisteröidä kaikki ulkomuotoluokkiin tulevat hamsterit. Vielä tätä painavampi seikka on yleinen tapa jakaa kasvattien sukutiedot ainakin viidenteen polveen, vaikka hamsteria ei edes rekisteröitäisi. Itsenilaiselle genetiikan harrastelijalle tämä on tietenkin onnenpotku. Se myös auttaa eläinten hyvinvointia, koska sukutiedoin voidaan valita sopivia geeniyhdistelmiä ja näin välttää joitain perinnöllisiä ongelmia.

Seuraavaksi sitten taas kevyempää aihetta, lupaan 😉

3 ajatusta artikkelista “Eläinten myymisen dilemma – osa 2/3

  1. Kirjoitan kolmannen osan vasta Hamsteriyhdistyksen tulevan kasvattajakurssin jälkeen 🙂 Olen kiinnostunut mitä siellä aiheesta puhutaan, vaikka jotain on osunut jo vastaan koirapuolelta.

    Mitä tähän kommentointiin tulee, niin jatkossa sen pitäisi olla helpompaa! Tässä teemassa kommentointi oli alunperin hassusti artikkelin yläosassa, vaikka yleensä ihmeset kommentoivat artikkelin jälkeen. Nyt pitäisi mennä oikeaan osoitteeseen. (Ja sori kaikille, kommentointiin vaaditaan edelleen säpo, koska botit ahdistelevat turhan paljon näitä WP-blogeja)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s