Eläinten myymisen dilemma – osa 1/3

Olisi paljon kirjoitettavaa viime poikueen vaiheista, sekä jo aikuisesta herrasmiehestä nimeltä Lavender’s Omen. Viime aikoina kuitenkin tapetilla on ollut itselleni melko uusi, ja paljon pohdintaa aiheuttanut asia: eläinten myyminen. Tästä riittänee asiaa useampaankin postaukseen, pikkuhiljaa.

Älysin sentään jo ennen ensimmäistä poikuettamme hamstereiden myymisen olevan edessä, siis poikasten. Enhän voisi itse pitää eksponentiaalisesti kasvavaa eläinmäärää, eivätkä edes kanssakasvattajat löydä käyttöä kaikille meille syntyville nakeroille. Omille kasvateilleen haluaisi luonnollisesti ihanan, lemmikkiä arvostavan kodin, jossa omistaja välittäisi olla kiinnostunut syrkeistä yleensä ja eritoten juuri siitä omastaan. Tästä syystä monet kasvattajat myyvät poikasiaan vain suoraan uusille omistajille.

Käytännössä tutustuminen jää usein meili- tai puhelinkeskustelun varaan, varsinkin jos poikasen tuleva isäntä/emäntä asuu matkan päässä. Silti uusi koti on toki useimmiten vallan hyvä. Parhaassa tapauksessa kasvatistaan kuulee myöhemminkin ja saa jopa valokuvia 😀 Tämä auttaa myös kasvatustyössä, sillä vain fyysisesti ja psyykkisesti kaikinpuolin terveitä linjoja kannattaa jatkaa.

Velho (Arkkivelho Abrakadabra)

Velho (Arkkivelho Abrakadabra)

Toinen vaihtoehto on myydä poikasia eläinkauppaan. Hamsterinkasvatuksesta ei (onneksi) muutenkaan tienaa, joten taloudellisesti se on melko sama. Asumuksiin, monipuoliseen tuoreruokaan, pesintämökkeihin ja muihin härpäkkeisiin, sekä mahdollisiin eläinlääkärikuluihin menee kuitenkin enemmän kuin mitä rahaa tulee. Varsinkin, koska jalostussuunnitelmia tarvitsee välillä muuttaa hamstereiden kasvaessa ja kehittyessä, eli jalostustyöhön tarvitaan enemmän kuin se yksi hamsteriäiti ja -isä.

Hyvässä eläinkaupassakaan ei myydä lemmikkiä kelle tahansa. Ei alaikäiselle ilman vanhempia, ei päihtyneelle, ei liian pieniin asumuksiin tai epämääräisiin oloihin. Valitettavasti ostajat joskus valehtelevat niin kaupassa kuin kotimyynnissäkin. Suoraan ostettaessa kynnys valehteluun saattaa olla aavistuksen korkeampi, mutta ei ole tavatonta kaunistella esim. lemmikin asumuksen kokoa. Harmi kyllä, koska siellä se eläin viettää todennäköisesti koko loppuelämänsä.

Hyvässä eläinkaupassa ei myöskään myydä ”taustattomia” tukkueläimiä. Ei ainakaan, jos on vaihtoehtoja. Kuitenkin näiden tavallista parempien kauppojen ongelmana saattavat olla myyntihaluttomat kasvattajat tai epäluuloiset ostajat. Moni osaava harrastaja ei halua tukkutaustaista paperitonta hamsteria, vaan asianmukaisesti ruokitun ja käsitellyn lemmikin valikoiduista vanhemmista. Heille saattaa tulla yllätyksenäkin, että joissain eläinkaupoissa on eläimiä ihan tavallisilta suomalaisilta kasvattajilta.

Näitä parempia eläinkauppoja on tullut tukemaan Eettisen Eläinkaupan sertifikaatti. Sertifikaatin saaminen edellyttää eläinkaupalta aktiivisuutta ja tulee myös hinnakkaaksi. Keltainen tähti kuitenkin kertoo kaupan olevan kiinnostunut eläimistään. Useimmiten myytyjen eläinten taustat tunnetaan, ja niillä on tavanomaista paremmat olot.

Meille on syntynyt kaksi ihanaa isohkoa poikuetta tähän mennessä. Molemmista on poikasia jäänyt kotiin, mennyt muille kasvattajille, myyty suoraan ja myyty eläinkauppaan. Ensimmäisestä poikueestamme eläinkaupan kautta oman hyvän kotinsa löysi mm. Aallotar, kutsumanimeltään Ariel. Sain uudelta perheeltä postiakin, kiitos siitä!

Ostamalla ja myymällä pienkasvattajien eläimiä eläinkauppojenkin kautta, päästään toivottavasti joskus kokonaan eroon ulkomaisista tukkueläimistä – myös hamstereista. Ne kun joutuvat mahdollisten puutteellisten lisääntymisolojen lisäksi kokemaan rankan lento- tai laivamatkan ruumassa. Stressaavan kokemuksen jälkeen taudit ja loisetkin saavat helpommin vallan. Heti kuitenkin täytyy mainita, etteivät kaikki tukkueläimet säännönmukaisesti huonoista oloista tule. Silti toistaiseksi tiedän vain yhden ruotsalaisen kasvattajanimellisen kasvattajan myyvän tukun kautta.

p.s.t. Seuraava osa käsittelee jännittävää aihetta: mistä hamsterin hinta muodostuu ja miksi joku hamsteri maksaa kaupassa enemmän kuin toinen ;P Ehkä siinä välissä kuitenkin kirjoitan vaihteeksi meidän kuulumisiamme.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s