Lähtikö käsistä?

Olen jo useamman kerran kuullut “lähtikö nyt käsistä”-kommentin näiden hamsujen kanssa, ja eräänä iltana eläimiä laitellessani mietin sitä itsekin. Ei se eläinmäärä suuri ole verrattuna moneen muuhun harrastajaan, mutta se tuplaantui nyt kerralla 🙂

Lula kotona taas.

Lula kotona taas.

Lula-matamimme palasi vihdoin kotiin poikansa Skunk Anansin kanssa viikko sitten lauantaina. Lisäksi olin jo pitkään varaillut kahta poikasta “oikeista” yhdistelmistä, joissa vähintään toinen vanhemmista olisi diluutti. Sinisten hamstereiden kanssa on ollut aika paljon vastoinkäymisiä viime aikoina. Toista näistäkin yhdistelmistä paritettiin peräti neljä kertaa ennenkuin onnisti. Siltikin eloon jäi vain kaksi pikkuista, ja olin varauslistalla kolmantena.

Toiseen poikueeseen (laventeli – kyyhkynharmaa) syntyi onneksi monta mukeloa, joista sain itselleni tymäkän pitkäkarvaisen naaraan. Tämän ja sisarustensa kuskaamisessa Kainuusta Etelä-Suomeen olikin sitten säätämistä – kovasti kiitoksia kuskeille ja Wonderland’s Evelle onnistuneesta matkaamisesta!

Puuttuvaa naaraspoikasta paikkaamaan löysin sinistä kantavan mustan pk-naaraan, joka on alunperin lähtöisin Lavender’s Elyltä ja tuli Goldilock’s hamsulasta meille. Viimeksi mainitussa paikassa Moony Misaki on tehnyt yhden hienon poikueen, ja tulee toivottavasti tekemään meillä vielä toisen. Tätä varten saimme lainaan komean sinisen valkonauhaisen belgiantuontiuroksen. Misaki nyt kuitenkin tutustuu ensin rauhassa uuteen kotiinsa ja lepäilee kymmenen touhukkaan poikasensa jälkeen.

W's Lumière

Wonderland’s Lumière

Armas puoliskoni nouti Misakin ja Wonderland’s Lumièren (aka Lumon) maanantaina Helsingistä. Lumo tuli ReptileManiacsin kautta, josta mukaan tarttui pari hauskaa kookospiiloakin pikkuhamsuille virikkeeksi. Kotona kolmikko oli aika myöhään, ja hamsutulokkaita ehdittiin vain vilaista. Tosin heti huomioimme Lumon silmät, jotka selvästi punertavat. Se ei ole mikään suuri yllätys, koska emä ja osa sisaruksista on punasilmäisiä kyyhkynharmaita. Periaatteessa Lumo on kuitenkin väritykseltään hopeasuklaa, siis ruskeasilmäinen.

Onhan siinä jo hamsua kerrakseen, mutta nyt on sopivat otukset kasvatusta ajatellen. Ruuat menevät jo rutiinilla; esim. pienehkö kattilallinen koiranpuuroaineksia, sekaan vaikkapa pilkottua porkkanaa ja herneitä, loraus öljyä ja lopuksi vielä tuoretta persiljaa silputtuna sekä nokkosta ja basilikaa kuivattuna. Riittää noin kolmeksi päiväksi. Tähän voi sekoittaa kissan märkäruokaa ns. proteiinipäivänä ja/tai poikasille ja emolle. Viimeksi mainittu kattaa yleensä myös kantavan naaraan E-vitamiinitarpeen, riippuen märkäruuasta. Siitä sitten vain lappaamaan mössöä nimikkolautasille, kullekin osansa mukaan.

Muu hoito viekin sitten jo enemmän aikaa. Suurin osa karvanaamoista on onneksi vessatyyppejä, joten usein riittää vain vessakipon kuuraus sekä ruuan ja veden vaihto. Trixien kulmakipot ovat osoittautuneet loistaviksi vessoiksi painavuutensa vuoksi. Aikaavievintä on juoksutusringin pyörittäminen ja hamsujen käsittely. Puolisko onneksi paikkasi tiskokoneen alusen hienosti ritilällä, joten keittiökin kelpaa taas juoksutukseen. Muita virkistäytymispaikkoja ovat se tuttu kylpyamme sekä Naksun vanha monitasoinen Skyscraper-häkki. Tosin osa hamsuista ei tykkää ko. häkistä ollenkaan ja metelöivät verkossa roikkuen. Suosikki on tietysti keittiönlattia ja varsinkin patterinväli. Hyvällä säkällä pari otusta kerkiää keittiössä mellastamaan illan aikana.
Lulan poika Skunk Anansi (ei Anansie ;)

Lulan poika Skunk Anansi.

Olisi tärkeää käsitellä uusia tulokkaita melko paljon ja säännöllisesti heti aluksi. Skunkki ja emonsa olivat ihania yllätyksiä kotiin saapuessaan! Matami on selvästi rauhallisempi ja mukautuvampi kuin nuorempana, ja pikkujäbä utelias helppo veijari. Uudet tytöt ja lainauros Xavier vaatisivat sen sijaan aikaa. Lumo on kuin energialla ladattu superpallo ja pysyy käsissä yhtä tuskalla kuin roborovski. Vanhemmat tulokkaat välttelevät myös käsittelyä, vaikka ovatkin selvästi tottuneempia. Aika näyttää onko se luonnekysymys vai vain alkukankeutta.
Pst. Linkin takana isompi versio keväisestä Lulan kukkakuvasta =)
.

2 ajatusta artikkelista “Lähtikö käsistä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s