Juoksupyöristä jutunjuurta

Juoksupyöristä ollaan montaa mieltä, vaikka yleensä niitä sentään pidetään hamsteriasumuksen vakiokalusteina. Viimeisessä SHY:n Poskipussi-lehdessä (1/2013) oli oikein juoksarivertailu. Itsekin sain aiheen kirjoittaa tästä ehkä jo hieman kuluneesta aiheesta luettuani pari sitä käsittelevää tutkimusta.

Yleisin juoksupyöriä koskeva virhe on hankkia liian pieni. Syrkit kasvavat – kiitos jalostuksen – jo niihin mittoihin, että halkaisijaltaan 20 cm juoksupyörä on ehdoton minimi. Tätä pienemmässä eläimen selkä vääntyy kaarelle ja saattaa johtaa asentovirheisiin. Silti useat eläinkaupat myyvät edelleen 17 cm juoksareita syrkeille, ja häkkipakkausten mukana saattaa tulla pienempiäkin. Nämä sopivat kuitenkin vain kääpiöhamstereille.

Ennen niin yleiset avonaiset, metallipinnaiset juoksupyörät ovat onneksi vaihtuneet umpinaisempiin malleihin. Ensimmäinen lukemani juoksaritutkimus osoitti metallipinnaisen juoksupyörän aiheuttavan nopeasti haavoja käpäliin 75 %:lle naaraista ja täydelle 100 %:lle uroksista (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2896862/). Urokset ovat meilläkin selvästi maanisempia noiden pyöriensä kanssa. Samaisessa tutkimuksessa kävi ilmi, että muovisissa juoksereissa haavoja saattaa kehittyä harvemmin/hitaammin, mutta ne ovat laadultaan vakavampia.

Umpinaiset juoksupyörät voinee jakaa “radaltaan” umpinaisiin tai myös taustalevyltään umpinaisiin pyöriin. Näistä jälkimmäisiä kannattaa käyttää ainakin pitkäkarvaisilla syyrialaisuroksilla, joiden turkki saattaa muutoin takertua pyörän napaan tai kannattimiin. Meillä on alusta asti ollut taustalevyltäänkin umpinaisia puisia juoksupyöriä. Alunperin tähän vaikutti vastenmielisyyteni kaikkea muovista härpäkettä kohtaan, mutta ajatus on osoittautunut hyväksi. Pitkä villainenkaan turkki ei näissä sähköisty, kuten saattaa käydä umpinaisissa muovisissa versioissa. Tosin karhea puu/vaneri saattaa jonkin verran kuluttaa pitkää turkkia.

Nallekarkin tyylinäyte 29 cm halkaisijan juoksarissa

Nallekarkin tyylinäyte 29 cm halkaisijan juoksarissa

Puisen juoksarin ainoa iso miinus on se, että siihen imeytyy pissa. Kesti pitkään ennen kuin ensimmäinen hamsterimme keksi virtsata juoksariinsa, mutta siitä kehittyi nopeasti epidemia. Sitten tajusin virheeni; jostain sattuman oikusta olin mennyt sijoittamaan kaikki juoksarit lähelle vessanurkkaa (näistä joskus enemmän). Kun otin juoksarit pois muutamaksi päivää, puhdistin ne hyvin ja uudelleensijoitin mahdollisimman kauas pissapaikoista, ei ongelmaa enää esiintynyt – ainakaan vielä. Juoksarin saa muuten hyvin puhtaaksi sekoittamalla 1 tl soodaa ja 1 tl lämmintä vettä tahnaksi ja hieromalla sitä likaisiin kohtiin. Seuraavana päivänä tahnan kuivuttua se rapsutetaan pois. Sopii muidenkin puisten virikkeiden puhdistukseen.

Toisessa tutkimuksessa annettiin hamstereiden valita juoksarinsa itse (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16197712/). Hamsterit eivät tehneet väliä materiaalilla, mutta valitsivat kyllä lähes aina isomman juoksarin. Vertailussa olivat halkaisijaltaan 23 cm ja 35 cm juoksupyörät. Ensimmäinen viittaamani tutkimus antoi ymmärtää, että nykyään nämä 35 cm “rottajuoksarit” ovat yleisessä käytössä laboratorioissa hamstereillakin. Mukava tieto, varsinkin koska labra-asumukset ovat yleensä pinta-alaltaan noin 40 x 25 cm eli vain kolmanneksen lemmikkihamstereiden häkkikoosta.

Viimeinen viittaamani tutkimus koskee juoksupyörän merkitystä yleensä (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9710457/). Tässä – kuten edellisessäkin tutkimuksessa – pääsee ilmaiseksi lukemaan vain abstractin, harmi kyllä. Joka tapauksessa ko. tutkija on tullut siihen johtopäätökseen, että juoksupyörä on itsearvoisesti tärkeä eläimelle. Se ei siis suoraan kompensoi esim. rajattua häkkitilaa. Joskus kuulee väitettävän juoksarin turhaan addiktoivan hamsteria, ja se on siksi syytä ottaa pois. Kuitenkin jo ensimmäisen viittaamani tutkimuksen kirjoittaja piti tätä virikettä niin tärkeänä, että se olisi syytä antaa takaisin hamsterille heti tassuhaavojen parannuttua! Itsekin pitäisin terveyskysymyksiä ainoina pätevinä syinä rajoittaa juoksupyörän käyttöä. Jos hamsteri syö ja nukkuu kunnolla, eikä sen paino putoa, niin pitäköön rakkaan juoksarinsa. ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s