Rakennusprojekti 3

valineetMeillä alkaa loppua tila. Hamsulalle ei ole varata omaa huonetta, joten asumuksia pitää ripotella minne ne parhaiten sopivat. Onneksi lastemme huoneet sopivat tähän tarkoitukseen hyvin. Lapset nukkuvat sikeästi heräämättä yölliseen hamstereiden touhuiluun, eivätkä ole allergisia. Ainakaan vielä 😉 Siedätyshoitohan on nykyään pop. Esikoisen huoneessa on parhaimmillaan kolme häkkiä ja keskimmäisellä yksi – tosin hän on asiasta murheissaan, joten olen luvannut sinne vielä toisen. Ainoastaan kuopus, huonoin nukkuja muutoinkin, on säästynyt hamsteri-invaasiolta.

Koska en itse (köh..) pysty nukkumaan eläinten kanssa samassa huoneessa, on myös olohuoneessamme ollut katseenvangitsijana isohko 116 cm pitkä lasiterraario. Siellä olisi tilaa useammallekin, mutta en halua sijoitella häkkejä ympäriinsä. Päädyin siis ostamaan portaikon alle sovitettavan kanin “loungen”, koska löysin kerrankin pinnaväleiltään myös hamstereille sopivan. Se on vähintään yhtä eksoottinen asumus kuin Naksun Skyscraper aikoinaan. Häkissä on ylä- ja alakerros, joiden välillä kulkee rampit. Yläkerroksessa on myös nukkumakoppi/kaappi, jonka saa avattua erillisellä salvalla. Ideana on tietysti erottaa kerrokset toisistaan, ja lisäksi tehdä kanin nukkumalokerosta kaappi hamsutavaroille ja –kuivaruuille.

Eräänä sunnuntaina varustauduin monitoimiruuvimeisselillä, kiintolenkkiavaimella ja insinöörille ominaisella itseluottamuksella, ja levitin koottavan häkin kaikki osat lattialle. Kokoamisohjeet olivat kiitettävän havainnolliset ja työ sujui joutuisasti ensimmäiset puoli tuntia. Siinä vaiheessa olin jo koonnut melkein koko kehikon. Sitten aloin katsoa luukkujen kiinnitystä… Vaikka pinnaväli häkissä onkin riittävän pieni (1,4cm) aikuiselle syyrianhamsterille, etuluukkujen alaosissa oli ainakin kahden sentin rako. Noh, olin muutenkin ajatellut vetäistä ehkäpä laudat häkkien alareunoihin purujen aisoissapitämiseksi, joten mars varastolle. Sopiva saunanpurkulauta löytyi, ja sahaamisen jälkeen pääsin miettimään laudankappaleiden kiinnitystä.lounge_osat

Ylimääräiset laudat piti kiinnittää pinnaseiniä vasten. Seinien reunoilla oli sen verran nihkeästi puurimaa, etten ottanut riskiä naulata tai ruuvata rimaa rikki. Ulkoportaidemme betonivalukehikkoa rakennelleena keittiönkaapeistamme löytyi onneksi lajitelma kulmarautoja. Kulmaraudat ovat muuten loistava ratkaisu moneen kiinnityspulmaan, joten hamstratkaa niitä! Valitsin melko järeät raudat, jos joskus haluan kiinnittää seiniin muutakin, esim. lisää tasoja. Sen kummemmin yksityiskohtiin menemättä, sain hurahtamaan bonus-työvaiheeseen lähes kaksi tuntia (mainitsinko, että alkuperäinen kehikko piti osittain purkaa?), mutta onneksi sentään talon muu väki oli poissa jaloista.

Tähän mennessä olin jo joutunut kaivamaan esille puuliimaakin, jota sitten käytin rakennelman lujittamiseen, kun kasasin häkkikehikon uudestaan. Seuraavaksi pääsin pohtimaan miten tukkia kahden häkin välillä olevan ylimääräinen aukko, joka siihen oli tehty ramppia varten. Häkissä oli valmiina vaneriluukku siihen tarkoitukseen, mutta ei hamsterinpitävä sellainen. Taas kaivelemaan kaappeja. Tunnin perästä käsissäni oli ylimääräinen ritilänpala, pultti ja siihen sopivat mutterit (ostoslistaan kunnon pultteja ja muttereita). Näiden lisäysten jälkeen innokas alakerran hamsteri ei kaltereissa roikkuessaan pääse jyrsimään tietään yläkertaan.

Olin selvinnyt näin pitkälle ilman sen kummempia manailuja. Kun tulevan “tarvikekaapin” väliseinä osoittautui liian matalaksi, alkoi jo harmittamaan. Liimasin kuitenkin vain kulkuaukon tukkoon levynpalasella ja jätin matalan seinämän murehtimisen tuonnemmaksi. Pahimmassa tapauksessa yläkerran hamsu vain pääsee syömään kaapissa olevia jyviä. Koko hökötyksen kannen kiinnittäminen oli taas nopea juttu, mutta yhteensä sain tähän puuhaan kulumaan noin yhdeksän tuntia. Työpäivän verran siis – vapaa-aikanani! Mutta eikö sentään ole hieno häkki?

lounge

p.s. Miksikö tämä on jo rakennusprojekti nro kolme? – Heti ensimmäinen terrammehan kaipasi fiksailuja, kuten myös se paljon puhuttu skyscraper. En näemmä todellakaan päästä itseäni ihan vähällä näiden hamsuasumusten kanssa 😉

p.p.s. Ja sitten ne viimeksi lupaamani ISOT hamsukuvat. Kuvissa Sateenkaaren Illuusia sekä Lavender’s Napoleon nyt aluksi – linkkien takana, jotteivät tuki koko blogin latausta 🙂 Harmi kyllä aika harva hamsuvalokuvamme näytti kovinkaan hyvältä isossa koossa.

 

2 ajatusta artikkelista “Rakennusprojekti 3

  1. Hei.

    Laitatko artikkeliin vielä linkin, mistä verkkokaupasta tilasit sen DIY-setin ja oliko siellä paljon muita vaihtoehtoja vai onko tämä jostain kivijalkamyymälästä?

    Olisi mukava taas ottaa uusi projekti edellisen sisäkasvitarhan jälkeen ja näyttää kotona, että tytötkin osaa 😀

    nim. merk. 1,5 vuotta jäljellä insinööriksi (kalliotekniikka tosin)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s