Kyseenalaisia herkkuja

Tästä tuleekin melko pitkä ruokinta-aiheinen postaus, koska aion tunkea JR Farmin hedelmäsalaattianalyysin lisäksi tähän vielä viimeksi lupaamani kissan märkäruoka -kommentin 😉 Lähdetäänpäs kuitenkin alusta liikkeelle… Sain hyvän vinkin vertailla hintoja zooplus.fi ja zooplus.com –verkkokauppojen välillä. Tilasimmekin Napoleonille comista häkkipakkauksen, jossa tuli häkin mukana pinnoihin ripustettava heinähässäkkä ja JR Farmin Fruit Salad -ruokapussi. Kauppa oli kannattava, koska saimme koko setin halvemmalla kuin mitä pelkkä häkki olisi maksanut.

Luettuani muutamia kriittisiä hamsunruokakirjoituksia, takerruin JR Farmin hedelmäsalaattiseoksen E-koodeihin. Monet E-koodithan ovat harmittomia, tai mahdollisesti jopa terveellisiä, kuten C-vitamiini E300. Vaan nämä hedelmäseoksen lisäaineet eivät olleet:

”Tartratsiini (E102) on väriaine (atsoväri), jolla saadaan aikaan keltainen pigmentti. Voi aiheuttaa iho-oireita, kilpirauhaskasvaimia, sekä hyperaktiivisuutta.

Kokkeniilipunainen (E124) on väriaine (monoatsoväri) joka voi aiheuttaa syöpää, vahvistaa astman oireita ja aiheuttaa hyperaktiivisuutta.

Patenttisininen (E131) on sininen väriaine, jota käytetään mm. röntgenkuvauksien välittäjäaineissa, voi aiheuttaa allergisia reaktioita, pahoinvointia tai pahimmassa tapauksessa anafylaktisen shokin.”

lainaus Ely Vihavainen – “Hamstereiden siemenseoksista” osa 1 (http://blog.lavendershamstery.net/2011/05/hamstereiden-siemenseoksista.html)

Lisäaineiden haittavaikutuksiahan testataan usein rotilla tai muilla pieneläimillä ja oletan, että em. haitat on löydetty juuri näin. En siis saa mahtumaan kallooni, miksi ko. väriaineita tungetaan edelleen väkisin hamstereiden ruokiin. Noh, markkinavoimathan tässä jylläävät. Eivät hamsterit kaupassa käy, vaan niiden omistajat, ja varsinkin pikkuihmisten mielestä värikäs “hedelmäsalaatti” on varmasti oikein houkuttelevan näköinen.

Meillä tuo ruokaseos ei mennyt täysin hukkaan. Sinnikäs tyttäreni noukki pois kaikki värjätyt maissiraksut, ja jäljelle jäivät ihan kelvollisenoloiset kuivahedelmät. Niitä oli sentään puolet:

JR Farm Fruit Salad

JR Farm Fruit Salad

Sitten vielä kissan märkäruuista lyhykäisesti. Nimittäin Lavender’sin Elyhän kommentoi aiheesta edelliseen artikkeliini liittyen. En kuitenkaan löytänyt lähi-Cittaristamme mainittuja Almo Naturen tai Applawsin tuotteita, joten päädyin ostamaan Yarrahin Bio-Organic Kana/Kalkkuna-valmistetta. En tiedä kissanruuista juuri mitään, mutta tuoteseloste on seuraavanlainen;

48% lihaa ja lihan sivutuotteita (kana 38%, kalkkuna 10%), muna ja munatuotteet, kasvin sivutuotteita (kuivattu aloe vera), mineraaleja. Nämä kaikki luomuvalvottuja. Lisätyt vitamiinit ovat D3 ja tauriini. Tauriinista (375mg/kg) löysin sen verran tietoa, että sitä annetaan hamstereille jopa lääkkenomaisesti (http://www.verkkosivuapteekki.fi/Serene-UM-tipat-100-ml). Melko erikoinen tuote, jota en kyllä mene suosittelemaan. Varsinaiseen tutkimustietoon en kuitenkaan näin äkkiseltään yltänyt. Ylipäänsä pidin silti siitä, että tässä ruuassa oli tarkka seloste verrattuna yleisimpiin merkkeihin. Jopa hivenaineet – tosin niihin en nyt enää paneudu 🙂

2 ajatusta artikkelista “Kyseenalaisia herkkuja

 1. Tauriinia on kissanruuissa, koska se on kissoille välttämätön aine. ”Eräille imettäväisille eli nisäkkäille tauriini on elintärkeä kautta koko elämän. Esimerkiksi kissan on saatava riittävästi tauriinia päivittäisestä ravinnostaan. Tauriinia kissan luonnolliseen ruokavalioon tulee sen pyytämistä pikkujyrsijöistä ja linnuista, jotka se syö luineen ja sisäelimineen. Kuumentaminen tuhoaa suurimman osan tauriinista. Teollisiin lemmikkikissojen ruokiin onkin tarpeen lisätä synteettistä tauriinia. Tauriinin puute aiheuttaa kissanpoikasen sokeutumisen. Emokissan tauriininpuutos johtaa kuolleiden tai epämuodostuneiden poikasten syntymiseen.” lähde: Widipedia. Myös muualta löytyy tietoa.

  Tykkää

  • Kiitokset kommentista Satu! Löysin jonkin verran tietoa tauriinista, mutta hamstereihin liittyen tosi nihkeästi. Tulin kyllä siihen tulokseen, että tuskin se niillekään haitallista on 🙂 Tuossakin kissanruuassa sitä oli melko vähän verrattuna vaikkapa em. tippoihin.
   Tänään ostin Yarrahin Eko Makrilli -märkäruokaa, johon on lisätty A-ja E-vitamiinia. Ensimmäisen toivon auttavan Naksun turkkiin ja jälkimmäinen lienee hyväksi Lulan mahdollista jälkikasvua ajatellen (http://hamsterit.net/ruokinnan-perusteet – Rasvaliukoiset vitamiinit)

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s