Sukupuolten luonne-eroista

Enpä ollut tullut pohtineeksi hamsterinaaraiden ja –uroiden mahdollisia luonne-eroja ennen kuin nyt, kun meillä sattuu olemaan molemmat edustettuina. Yksilöllisiä eroja varmasti löytyy, mutta yleisesti ottaen naaraat lienevät isompia ja tarmokkaampia kuin urospuoliset vastineensa.

Lula tuijottaa

Lula tuijottaa

Aluksi kävin SHY:n (Suomen hamsteriyhdistys) foorumilla lähinnä uteliaisuuttani. Paikka unohtui toviksi, kunnes aloin etsiä toista hamsua meille. Sittemmin hain tietoa muun muassa värimuunnoksista, knikeistä sekä erilaisista häkkiratkaisuista. Mukavanoloista väkeä siellä tuntuu pyörivän 🙂

Jos jokin askarruttaa, niin rohkeasti kysymään foorumilta – kasvattajat ja muut asiantuntijat löytää erikseen ja muut harrastajan höpöttävät kaikenlaista. Höpötyksestä puheenollen, takaisin asiaan. Törmäsin useampaankin kertaan uros/naaras-kahtiajakoon, jopa sellaisissa asioissa kuin häkkivalinnat. Siinä missä naaraat tulevat tietynlaisesta dunasta läpi muutamassa yössä, urokset saattavat pysyä siellä koko elämänsä ilman ongelmia. Kotona voi samalla katsoa televisiota, kun vahtii herrahamsun juoksentelua, mutta vilkasta naarasta ei kannata päästää silmistään. Lula-neiti pääsi kiipeämään ruokailupöydälle yhdessä hujauksessa kiilaamalla itsensä pöydänjalan ja seinän väliin, ja siitä ylös!

Jotkin hamsut ovat selvästi meluisampia kuin toiset. Naksu ei juurikaan pureskele häkkioveaan tms, mutta Lulan häkistä olen muutamana yönä joutunut poistamaan esineitä (juoksupyörän, juomapullon, mökin) hamsun purkaessaan energiaansa niihin. Ja se häkinpinnojen pureskelu! Jos poikamme on hereillä, hän ei takuulla nukahda Lulan mellastaessa. Yhä useammin hamsu siirretäänkin yöksi olohuoneen vapaana olevaan terraan.

Naksulla on hieno jakaus

Naksu

2 ajatusta artikkelista “Sukupuolten luonne-eroista

 1. Hei.

  Oletteko huomanneet eroja ruokatottumuksissa urosten ja naaraiden välillä? Meillä töissä saatiin pitkällisen pohjustuksen jälkeen oma häkki suunnitteluosastolle päiviemme iloksi ja meillä on kova kädenvääntö siitä, että onko ruokahaluissa eroja. Osa väittää kivenkovaan, että naaraat ovat hanakampia tuhoamaan lounastaan ja osa väittää taasen urusten olevan ahmatteja. Onko teillä jotain faktaa asian taakse niin saadaan ”hamsterirauha” aikaiseksi ja toinen puoli hiljentymään…

  Tykkää

  • Hei!
   Oman otantamme perusteella sanoisin ainakin, että kerrankin naaraat ovat vähemmän nirsoja 🙂 Melkein kaikki tuoreruoka menee, jos ei heti, niin sitten seuraavan päivän puolella. Naaraat myöskin syövät varastoimansa ruuan, eivätkä jätä sitä happanemaan. Urokset eivät välttämättä syö paljonkaan vähempää, mutta ovat valikoivampia tuoreruokansa suhteen. Sitä myös löytyy kätkettynä enemmän ja monesti se kätköihin jäisi, jos en siivoaisi pois. Jyvien suhteen onkin sitten toinen juttu, sillä jyväseosta menee uroksillamme hieman enemmän. Taitavat siis naaraat olla niitä herkuttelijoita! Mainittakoon vielä, että uroot liikkuvat selvästi enemmän juoksupyörässään, lähes addiktoituneena – sitä ei juuri naarailla näe.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s