Pientä probleemaa

Kesä pääsi taas luiskahtamaan nopeasti, koleana ja kosteana tällä kertaa. Kaikenlaista on ehtinyt sattua hamsupoikamme kanssa tällä välin. Kolmaskin karkuretki päättyi onneksi hyvin, mutta nyt huolettaa mahdollinen sukurasite; munuaisvika.

Nallekarkin mahdollinen munuaisvika (tai tarkemmin ottaen krooninen munuaisen vajaatoiminta) tuli esille sattumoisin, kun suunnittelimme toisen syyrialaisen hamsterin hankintaa – siitä lisää tuonnempana. Naksun emä menehtyi ilmeisesti tähän vaivaan hieman alle vuoden ikäisenä ja joillain sisaruksilla on esiintynyt oireita. Ainakin pari naarasta on pysynyt oireettomana toistaiseksi. Naksullakaan ei ole esim. lisääntynyttä juontitarvetta tai sen mukanaa tuomaa ”vesivatsaa”, ja ruokahalu on edelleen hyvä. Virtsa on ollut joskus sameaa, mutta se saattaa johtua pikemminkin jostain ohimenneestä tulehduksesta. Naksun kasvattaja lähetti loistavan linkin oireisiin ja sopivaan ruokavalioon, joka tosin on englanniksi: http://www.hamstercentral.com/community/hamster-healthcare/26906-chronic-kidney-disease-chronic-renal-failure-diagnosis-treatment-options.html

Parilta keskusteluforumilta sain sen vaikutelman, että hamsun munuaisvaivat ovat yhtä kuin kuolemantuomio. Taustalla tuntuu silti olevan pikemminkin joidenkin eläinlääkärien asenne pienlemmikeiden hoitoon. Hamsterit kun elävät vain pari vuotta, joten miksi nähdä vaivaa? Kuitenkin koirien ja kissojen munuaisongelmien ehkäisyyn on oikein erillisiä kuivaruokasarjoja. Ne, kuten edellä viitattu artikkelikin, painottuvat vähäproteiiniseen ja vahäfosforiseen ruokavalioon. Opin muun muassa, että keittämällä saa monien kasvisten ja jyvien fosforiarvot putoamaan merkittävästi. Tämä saattaa olla syy siihenkin, ettei Naksumme ole sairastunut. Sattumalta kun olen keitellyt hamsulle samat mössöt kuin nuorimmalle lapsellemmekin (ks. aiempi artikkeli ”Vauvanmuonaa”).

Terveysmössö kelpaa mainiosti

Terveysmössö kelpaa mainiosti

Niin, se viimeisin karkuretki. Puolen vuorokauden etsimisen jälkeen olin jo menettää toivoni, että ikinä löytäisin pientä hamsuamme elossa kahden kerroksen rivarimme tavaramäärän alta. Pelkästään tytön huoneen tonkimiseen meni toista tuntia. Sinnikäs tyttäreni ystävänsä kanssa toimi kuitenkin loistavana salapoliisina! Naksun karvalaahukseen kun tuppaa jäämään tuota purua, niin he jäljittivät minimaalisia puruhiukkasia toisen poikamme huoneeseen. Seuraavaksi löytyi liraus nestettä vaatekaapin kyljestä. Hamsteri oli kiivennyt korkeaa jalkalistaa ylös ensin yhden kaapin taakse ja sitten toisen sisään. Kaveri ei ollut ollenkaan mielissään löytymisestään ja jahtaamista jatkui melkoisen tovin. Sitten Naksu palautettiin terraansa, jonka pääliritilän se oli saanut  jälleen siirrettyä, painona olleesta suuresta 450-sivuisesta kirjasta huolimatta. Tilasin äsken uuden häkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s